[...] enhance fat loss? Influence of food intake on respiratory ratio and excess postexercise oxygen consumption after a bout of endurance training. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism 2011;21:48-54. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21411835 Michał Plewa, Andrzej Markiewicz Aktywność fizyczna w profilaktyce i leczeniu [...]
Z kwestią odwadniania sportowców są związane niezliczone mity, marketingowe opowieści, a część osób wyraźnie bagatelizuje tą kwestię. Gdzie leży prawda? Zapewne pośrodku. Na początek warto opisać fakty, czyli dane, które mają odzwierciedlenie w dobrej jakości badaniach. Ogólnie przyjmuje się, że napoje dla sportowców: mogą zawierać od 6 do 9% [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
[...] opublikował książki: „moje życie bez wody”. Referencje: Lenny R. Vartanian, PhD, Marlene B. Schwartz, PhD, and Kelly D. Brownell, PhD “Effects of Soft Drink Consumption on Nutrition and Health: A Systematic Review and Meta-Analysis” Margaret L. Westwater,1,2 Paul C. Fletcher,2,3,4 and Hisham Ziauddeen “Sugar addiction: the state of the science” [...]
[...] HB, Peeters PH, Lund E, Engeset D, González CA, Barricarte A, Berglund G, Hallmans G, Day NE, Key TJ, Kaaks R, Saracci R. „European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): study populations and data collection.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639222 4. Xiaoming Bian,1 Liang Chi,2 Bei Gao,1 Pengcheng Tu,2 Hongyu Ru,3 and [...]
[...] “The effects of consuming a high protein diet (4.4 g/kg/d) on body composition in resistance-trained individuals” http://www.jissn.com/content/11/1/19/abstract 6. Anssi H. Manninen “HIGH-PROTEIN WEIGHT LOSS DIETS AND PURPORTED ADVERSE EFFECTS: WHERE IS THE EVIDENCE?” Sports Nutrition Review Journal. 1(1):45-51, 2004.
[...] ilość wody, aby móc wypić to w formie szejka. Posypać cynamonem. Referencje: https://watermark.silverchair.com/1627s.pdf https://www.amazon.com/China-Study-Comprehensive-Nutrition-Implications/dp/1932100660 https://academic.oup.com/ajcn/redirect-unavailable?url=ajcn.nutrition.org/content/early/2009/04/01/ajcn.2009.26736h.short [...]
[...] sylwetki. Dotyczy to zarówno budowy masy mięśniowej, redukcji tkanki tłuszczowej, zwiększania siły czy poprawy wytrzymałości mięśni. Przyrządzanie i kiedy spożywać SFD Nutrition Dziki Chicken Uzależnione jest oczywiście od braków kalorii i składników odżywczych w naszej diecie. Produkt zjeść można na zimno lub użyć jeden ze sposobów [...]
[...] incident type 2 diabetes in the Etude Epidemiologique aupres des femmes de la Mutuelle Generale de l'Education Nationale-European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23364017 Ruanpeng D1, Thongprayoon C2, Cheungpasitporn W3, Harindhanavudhi T3. “Sugar and artificially-sweetened [...]
L-Karnityna jest aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne niezwykle ważne funkcje życiowe. L-Karnityna gromadzi się głównie w tkance mięśniowej, która magazynuje 95% zasobów tego aminokwasu, i ma największe znaczenie dla tej właśnie [...]
[...] Dai, Shirui et al. “Chronic Stress Promotes Cancer Development.” Frontiers in oncology vol. 10 1492. 19 Aug. 2020, doi:10.3389/fonc.2020.01492 Grajek, Mateusz et al. “Nutrition and mental health: A review of current knowledge about the impact of diet on mental health.” Frontiers in nutrition vol. 9 943998. 22 Aug. 2022, [...]
Cynk jest niezbędnym do życia pierwiastkiem mineralnym z grupy mikroelementów. Jak się szacuje, od obecności cynku uzależniona jest aktywność ponad 300 enzymów. Również w swojej wolnej postaci, jako jon, cynk pełni funkcję przekaźnika komórkowego oraz elementu układu odpornościowego i bariery antyoksydacyjnej organizmu. Dlatego też pierwiastek ten [...]
[...] incident type 2 diabetes in the Etude Epidemiologique aupres des femmes de la Mutuelle Generale de l'Education Nationale-European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23364017 Satya P. Sharma,1 Hea J. Chung,2 Hyeon J. Kim,3 and Seong T. Hong1 “Paradoxical Effects of Fruit on Obesity” [...]
Większość opinii krążących po Internecie jest oparta nie na badaniach naukowych, ale na opiniach, często osób mających powierzchowną wiedzę. Tak samo większość filmów w serwisie Youtube (nawet autorstwa dietetyków) zawiera mniej lub bardziej kontrowersyjne tezy. Najgorsze, że osoby dysponujące często bardzo dobrymi sylwetkami opowiadają [...]
[...] Antonio Paoli,2 José Alexandre Barbosa dos Santos,3 Roberto Deivide Teixeira da Silva,3 José Romulo Pereira Junior,3 Edson Pereira da Silva,3 and Rodrigo Ferro Magosso “Nutrition, Pharmacological and Training Strategies Adopted by Six Bodybuilders: Case Report and Critical Review” Eur J Transl Myol. 2017 Feb 24; 27(1): 6247. [...]
[...] NW, Flanders WD, Hannon WH, Gunter EW, Spencer CA, et al. Serum TSH, T (4), and thyroid antibodies in the United States population (1988 to 1994): National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III) J Clin Endocrinol Metab. 2002;87:489–99. Bemben DA, Hamm RM, Morgan L, Winn P, Davis A, Barton E. Thyroid disease in the elderly. [...]
Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]
[...] Almoosawi S., Prynne C. J., Hardy R. & Stephen A. M. Diurnal eating rhythms: association with long-term development of diabetes in the 1946 British birth cohort. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases: NMCD 23, 1025–1030, doi: 10.1016/j.numecd.2013.01.003 (2013) Almoosawi S., Prynne C. J., Hardy R. & Stephen A. M. [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
[...] regenerować stawy i chroni je przed przeciążeniami. Osoby starsze, czy osoby trenujące siłowo powinny docenić jego działanie. Suplement uzupełniony jest witaminami. 2. SFD Nutrition Omega 3 Strong Kwasy tłuszczowe Omega 3 są niezbędnym składnikiem diety, który dba o serce i układ krwionośny. Ich działanie poprawia m.in. profil lipidowy. [...]